marți, 16 noiembrie 2010

- Risografia -

Ce-as putea sa mai spun, subiectul chiar ma depaseste... nici nu am invatat lectia pentru a fi pregatit sa scriu un conspect... Dar cu toate astea, ma voi ajuta de guagal si voi incerca sa scriu cate ceva...
In primul rand, ce este risografia?
Solutia tehnologica ideala intre o tipografie offset si un copiator. Producatorii au luat de la cele doua tehnologii (offset si laser )ce este mai bun si au pus totul intr-o masinarie superba numita Risograf.

Avantajele tiparului cu risograf sunt: Costurile reduse de tipar. Economie de spatiu. Operare foarte simpla. 
Care sunt lucrarile care se preteaza la tiparul pe risograf?
- carti, reviste, ziare, cursuri in una sau mai multe culori.
- pliante, fluturasi, afise de formal maxim A3 in una sau mai multe culori.
- formulare, tipizate, coli cu antet, plicuri personalizate si alte tiparituri asemanatoare.
Care sunt limitele tiparului cu risograf?
- cu excepţia unui model foarte scump, cu risograful nu se poate tipări policromie. Se poate tipări în mai multe culori prin juxtapunerea culorilor. 
nu se poate tipări pe hârtie sau carton cretat.
Cum functioneaza un risograf?
 -originalul este scanat cu scanerul (fix sau mobil in functie de model) aparatului sau poate fi transmis direct din computer in cazul risografelor cu interfata de calculator integrata. Cu interfata de calculator se lucreaza ca la o imprimanta.
 - informatia este preluata de pe capul termic care perforeaza matrita (fabricata dintr-o hartie speciala) dupa forma literelor sau imaginii.
- matrita veche este luata de pe cilindru si este evacuata automat in "cosul" de matrite uzate in timp de matritaa noua este infasurata pe cilindru.
-         hartia este preluata de pe standul de alimentare cu ajutorul unor role si turbine de aspiratie si trece pe sub cilindru.
-         in interiorul cilindrului se afla tubul de cerneala, din care o pompa trage cerneala si o impinge prin perforatiile matritei.
-         cilindrul se roteste si tipareste pe coala de hartie, care apoi este evacuata cu ajutorul unor curele şi turbine de aspiratie. Viteza de tipar poate fi reglata intre 60 şi 120 (130 la unele aparate) de pagini pe minut!
-         Toate operatiunile le face aparatul singur! Dumneavoastra trebuie doar sa apasati un buton la început si apoi sa admirati cum aparatul “toaca” hartia!

Fara murdarie, praf, pete de cerneala, solutii de developat, placi tipografice sau zgomot insuportabil! Asa ceva nu exista cand tipariti cu risograful!

Aparatul va comunica atunci cand nu mai are cerneala sau matrita. Alimentarea cu consumabile este extrem de simpla si curata, consta doar in apasarea unor clape si butoane si totul este gata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu